Sprookje van het gezichtsmasker

Ooit was er eens een man die bedacht had dat epidemieën en ziekten vooral veroorzaakt werden door slechte lucht, als gevolg van uitwasemingen van rottende materie in de aarde of water (Miasmen). Hij bedacht dat deze rottende materie de lucht verpeste en dat, als gevolg daarvan de mensen die deze lucht inademden, ziek werden en dood gingen. De oplossing was dat het branden van kruiden de lucht weer zou kunnen zuiveren. En aangezien mensen bang waren voor deze levensbedreigende ziekten die hen steeds leken te overvallen, namen ze deze theorie graag aan en ontstond zo ook het gebruik van wierrook. Toen de pest het volk teisterde en vele slachtoffers vroeg, besloot men dat er meer bescherming nodig was en ging men maskers dragen in de vorm van een vogelkop. De snavels van deze maskers waren gevuld met kruiden en deze kruiden zouden er dan voor zorgen dat ze ziekmakende lucht zouden reinigen voordat deze werd in geademd. Daarnaast zorgden de maskers er zo voor dat de geur van de dood op die manier meer draagbaar was.

Vele decennia later verdwenen de met kruiden gevulde maskers geleidelijk van het toneel door een voortschrijdend inzicht van de wetenschap. Hetgeen wat echter niet verdween was het mondkapje bij chirurgische ingrepen omdat men dacht daarmee toch veiliger te kunnen werken. De redenatie was dat het voorkwam dat druppels ademvocht, gevuld met bacteriën, in open wonden terecht zouden komen en daarmee voor een infectie zouden kunnen zorgen. Toen op een gegeven moment grootschalig werd onderzocht in hoeverre deze mondkapjes ook daadwerkelijk effect hadden, bleek dat het resultaat verwaarloosbaar was. En ondanks de duidelijke onderzoeksresultaten, bleek de psychologische werking veel sterker dan de effectiviteit van het mondkapje, want men blijft hem hardnekkig gebruiken in ziekenhuizen en verpleegcentra.

Ook nu is de angst wederom een reden om te zoeken naar een manier om deze te lijf te gaan. Dagelijks worden we door de media overspoelt met informatie van gemanipuleerde cijfers, die weliswaar het aantal besmettingen zouden weergeven maar verzuimen te vertellen hoeveel mensen er overleden zijn, hoe oud deze personen waren en wat hun achtergrondverhaal was. Waardoor we een heel eenzijdig en vertekend beeld krijgen van hoe het virus zich nu werkelijk gedraagt. Daarbovenop hebben te maken met een zeer tegenstrijdig beleid van de overheid, waardoor het gevoel van onveiligheid bij veel mensen nog meer versterkt wordt. Door het dagelijkse mantra van afstand houden, handen ontsmetten en mondmaskers op, worden mensen steeds meer geprogrammeerd om hun omgeving te wantrouwen.

Om die reden lijkt het gezichtsmasker voor een deel van de bevolking een oplossing te bieden, omdat het hen een symbolisch gevoel van veiligheid geeft en het daarnaast ook nog toont dat je ook de ander niet wilt besmetten. En ondanks dat het RIVM en de overheid herhaaldelijk hebben aangegeven dat deze gezichtsmaskers niet of nauwelijks werken om besmettingen tegen te gaan, lijken de meeste mensen het toch prettig te vinden dat dit verplicht gaat worden. Blijkbaar associëren mensen het dragen van een mondkapje nog steeds met een gevoel van veiligheid en bescherming tegen iets dat ongrijpbaar lijkt te zijn. En daarnaast is er natuurlijk een groep mensen die graag hun leven zoveel mogelijk willen voortzetten zonder het risico op een nieuwe lock down en redeneert dat het dragen van een masker dan een kleine moeite is.

Een mondkapje doet meer kwaad dan dat het beschermd

Helaas voor beide groepen doet het frequent dragen van een gezichtsbedekkend masker waarschijnlijk veel meer kwaad dan dat het bescherming geeft. Zoals het RIVM al aangeeft, geeft een gewoon masker vrijwel geen bescherming. De gaatjes in de geweven of gefabriceerde stoffen, zijn ongeveer 1000 keer groter dan het virusdeeltje dat ze zouden moeten tegenhouden. Een masker is dus allesbehalve effectief, het enige dat ze wel kunnen doen is vergelijkbaar met het hoesten of niezen met een hand voor de mond, ze verkorten de afstand van de grootste druppels. Maar hier heb je dus geen masker voor nodig, want zoals gezegd, een hand voor de mond of hoesten en/of niezen in de elle boog doet hetzelfde trucje. En zoals je vroeger al geleerd hebt van je ouders, was je daarna even je handen zodat je de bacillen niet verder verspreid

En hoewel er nooit echt goed breedschalig onderzoek is gedaan naar de schadelijke effecten, zijn er wel meerdere aanwijzingen dat het dragen van een masker het immuunsysteem zou verlagen en een negatief effect heeft op onze gezondheid, zoals;

 • Het dragen van een stoffen masker zou je gevoeligheid voor griepachtige verschijnselen met 13 procent verhogen en geeft naar alle waarschijnlijkheid ook een verhoogde kans op Corona, deze lijkt ook te worden ondersteund door dit onderzoek!
 • het dragen van beschermende gezichtsmaskers heeft een negatief effect op het ademhalingsmechanisme en verhoogd de hartslag en temperatuurregulatie van het lichaam.
 • Als je gevoelig bent voor hoofdpijn dan zal je hier meer last van hebben door het dragen van een masker.
 • Er is sprake van een onmiddellijk zuurstoftekort in het bloed zodra je een mondkapje opdoet. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor mensen met bijvoorbeeld copd en andere longaandoeningen. Maar ook bij gezonde mensen is dit niet zonder gevolgen omdat door het langdurig tekort aan zuurstof in het bloed, het lichaam overschakelt naar een stresstoestand en de cortisolproductie verhoogd.
 • De maskers kunnen zorgen voor risicogedrag, bijvoorbeeld minder je handen wassen, masker niet vervangen bij hoesten of niezen waardoor het risico op zelfbesmetting verhoogd wordt, mensen komen dichterbij vanwege het gevoel van schijnveiligheid en het aanraken van het masker waardoor het een brandhaard wordt van virussen en bacteriën.
 • omgekeerd placebo-effect, door het dragen van een masker wordt ons gevoel van onveiligheid alleen maar versterkt, waardoor ons immuunsysteem verzwakt omdat onze gedachten en percepties rechtstreeks invloed hebben op ons biologisch systeem.
 • het niet meer herkennen van positieve emoties van een ander waardoor de wereld als een stuk bedreigender ervaren wordt, wat weer gevolgen heeft voor ons immuunsysteem.
 • Mondmaskers kunnen onbewust een herinnering aan traumatische gebeurtenissen oproepen, zoals een medische behandelingen, een gemaskerde overval of oorlogstijd.
De wetenschappelijke benadering over het dragen van een gezichtsmasker

Dus hoe lang gaan we door met ons zelf voor de gek te houden? Er is geen enkele noodzaak om een mondkapje te dragen, dus laten we onze eigen verantwoordelijkheid weer nemen en kijken naar gezonde manieren om onze weerstand te verhogen. Versterk je immuunsysteem door gezond, vers en biologisch te eten. Door wat vaker de buitenlucht op te zoeken, wat vaker te lachen met elkaar en weer de verbinding met elkaar te zoeken.

Namasté

2 Comments on “Sprookje van het gezichtsmasker

 1. Helemaal eens met je tekst.
  Maar spijtig genoeg wordt het mondmasker verplicht wil je geen boete krijgen. Wat doe je dan het gezond verstand gebruiken en waar de plicht geld het rond je mond doen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: