we are all connected
Ooit was er eens een man die bedacht had dat epidemieën en ziekten vooral veroorzaakt werden door slechte lucht, als gevolg van uitwasemingen van rottende materie in de aarde of water (Miasmen). Hij bedacht dat deze rottende materie de lucht verpeste en dat, als gevolg daarvan de mensen die deze lucht inademden, ziek werden en dood gingen. De oplossing was dat het branden van kruiden de lucht weer zou kunnen zuiveren. En aangezien mensen bang waren voor deze levensbedreigende ziekten die hen steeds leken te overvallen, namen ze deze theorie graag aan en ontstond zo ook het gebruik van wierrook. Toen de pest het volk teisterde en vele slachtoffers vroeg, besloot men dat er meer bescherming nodig was en ging men maskers dragen in de vorm van een vogelkop. De snavels van deze maskers waren gevuld met kruiden en deze kruiden zouden er dan voor zorgen dat ze ziekmakende lucht zouden reinigen voordat deze werd in geademd. Daarnaast zorgden de maskers er zo voor dat de geur van de dood op die manier meer draagbaar was.
Vele decennia later verdwenen de met kruiden gevulde maskers geleidelijk van het toneel door een voortschrijdend inzicht van de wetenschap. Hetgeen wat echter niet verdween was het mondkapje bij chirurgische ingrepen omdat men dacht daarmee toch veiliger te kunnen werken. De redenatie was dat het voorkwam dat druppels ademvocht, gevuld met bacteriën, in open wonden terecht zouden komen en daarmee voor een infectie zouden kunnen zorgen. Toen op een gegeven moment grootschalig werd onderzocht in hoeverre deze mondkapjes ook daadwerkelijk effect hadden, bleek dat het resultaat verwaarloosbaar was. En ondanks de duidelijke onderzoeksresultaten, bleek de psychologische werking veel sterker dan de effectiviteit van het mondkapje, want men blijft hem hardnekkig gebruiken in ziekenhuizen en verpleegcentra.
Ook nu is de angst wederom een reden om te zoeken naar een manier om deze te lijf te gaan. Dagelijks worden we door de media overspoelt met informatie van gemanipuleerde cijfers, die weliswaar het aantal besmettingen zouden weergeven maar verzuimen te vertellen hoeveel mensen er overleden zijn, hoe oud deze personen waren en wat hun achtergrondverhaal was. Waardoor we een heel eenzijdig en vertekend beeld krijgen van hoe het virus zich nu werkelijk gedraagt. Daarbovenop hebben te maken met een zeer tegenstrijdig beleid van de overheid, waardoor het gevoel van onveiligheid bij veel mensen nog meer versterkt wordt. Door het dagelijkse mantra van afstand houden, handen ontsmetten en mondmaskers op, worden mensen steeds meer geprogrammeerd om hun omgeving te wantrouwen.
Om die reden lijkt het gezichtsmasker voor een deel van de bevolking een oplossing te bieden, omdat het hen een symbolisch gevoel van veiligheid geeft en het daarnaast ook nog toont dat je ook de ander niet wilt besmetten. En ondanks dat het RIVM en de overheid herhaaldelijk hebben aangegeven dat deze gezichtsmaskers niet of nauwelijks werken om besmettingen tegen te gaan, lijken de meeste mensen het toch prettig te vinden dat dit verplicht gaat worden. Blijkbaar associëren mensen het dragen van een mondkapje nog steeds met een gevoel van veiligheid en bescherming tegen iets dat ongrijpbaar lijkt te zijn. En daarnaast is er natuurlijk een groep mensen die graag hun leven zoveel mogelijk willen voortzetten zonder het risico op een nieuwe lock down en redeneert dat het dragen van een masker dan een kleine moeite is.
Een mondkapje doet meer kwaad dan dat het beschermd
Helaas voor beide groepen doet het frequent dragen van een gezichtsbedekkend masker waarschijnlijk veel meer kwaad dan dat het bescherming geeft. Zoals het RIVM al aangeeft, geeft een gewoon masker vrijwel geen bescherming. De gaatjes in de geweven of gefabriceerde stoffen, zijn ongeveer 1000 keer groter dan het virusdeeltje dat ze zouden moeten tegenhouden. Een masker is dus allesbehalve effectief, het enige dat ze wel kunnen doen is vergelijkbaar met het hoesten of niezen met een hand voor de mond, ze verkorten de afstand van de grootste druppels. Maar hier heb je dus geen masker voor nodig, want zoals gezegd, een hand voor de mond of hoesten en/of niezen in de elle boog doet hetzelfde trucje. En zoals je vroeger al geleerd hebt van je ouders, was je daarna even je handen zodat je de bacillen niet verder verspreid
En hoewel er nooit echt goed breedschalig onderzoek is gedaan naar de schadelijke effecten, zijn er wel meerdere aanwijzingen dat het dragen van een masker het immuunsysteem zou verlagen en een negatief effect heeft op onze gezondheid, zoals;
Dus hoe lang gaan we door met ons zelf voor de gek te houden? Er is geen enkele noodzaak om een mondkapje te dragen, dus laten we onze eigen verantwoordelijkheid weer nemen en kijken naar gezonde manieren om onze weerstand te verhogen. Versterk je immuunsysteem door gezond, vers en biologisch te eten. Door wat vaker de buitenlucht op te zoeken, wat vaker te lachen met elkaar en weer de verbinding met elkaar te zoeken.
Namasté
Helemaal eens met je tekst.
Maar spijtig genoeg wordt het mondmasker verplicht wil je geen boete krijgen. Wat doe je dan het gezond verstand gebruiken en waar de plicht geld het rond je mond doen.
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon
Het is nu nog niet verplicht, mocht dat wel zo worden dan wordt het inderdaad lastig om het niet te doen.
LikeGeliked door 1 persoon