Wind van verandering

Deze titel speelt al de hele ochtend door mijn hoofd en laat me niet meer los. Eigenlijk is het al een aantal dagen op de achtergrond aanwezig. Dit werd in gang gezet door het boek “de alchemist” van Paulo Coelho, waarbij de hoofdpersoon de wind interpreteert als een aankondiging van verandering. En sinds dat moment begon er ineens een associatiestorm in mijn hoofd. Beelden van films kwamen voorbij, en de klanken van muziek waarbij ze allemaal het onderliggende thema van verandering hadden. En ik realiseerde mij dat dit ook klopte, alles staat immers met elkaar in verbinding. Zoals de sterrenhemel ons kan vertellen wat er op aarde en persoonlijk gaande is, zo kan onze directe omgeving ook vertellen dat er onbewust gaande is, zoals het inderdaad het weer, maar bijvoorbeeld ook specifieke dieren die onze aandacht trekken, de planten en kruiden die om ons huis groeien enz.

Nu is wind wel een specifiek thema van mij, ik heb namelijk niet zo`n hele goeie relatie met de wind. Ik ben er behoorlijk gevoelig voor en daardoor maakt het mij heel onrustig. Deze gevoeligheid zorgt ervoor dat tijdens veel wind mijn zintuigen voortdurend op scherp staan omdat er voortdurend geluid om je heen is, je ogen blijven geprikkeld worden door alle beweging om je heen, je huid wordt steeds weer aangeraakt met de strelende beweging van elke verplaatsing van lucht, je neus neemt veel meer geuren waar omdat ze van veel verder komen en veel sneller reizen. Kortom met flinke wind krijgen mijn zintuigen geen rust. Vandaar dat ik me ook heel bewust ben van het feit dat er de laatste twee jaar heel veel wind is geweest, veel meer dan normaal. Met name 2019 was een winderig jaar, waarbij het ook langdurig hard kon waaien.

En naar aanleiding van deze associatiestorm vroeg ik mij af of wind niet alleen een verandering van het weer aankondigde maar ook een verandering in onze leefwereld. Dat de wind je bewustzijn als het ware schoon blaast om zo ruimte te maken voor iets nieuws. En dat mijn weerstand tegen de wind misschien wel veel dieper en onbewuster is dan dat ik mij realiseerde, namelijk een weerstand tegen verandering. Terwijl het eigenlijk een uitnodiging is om me te laten meedrijven in volle acceptatie voor wat komt.

En in die zin zou je het dus ook groter kunnen trekken, want zoals ik al schreef was 2019 een bijzonder winderig jaar. Dus misschien was het wel de eerste boodschapper van de crisis die het jaar erop zou ontstaan. Misschien was het tijd om de mensen schoon te blazen om ruimte te maken voor een dieper bewustzijn en een dieper inzicht. Maar waar we in de weerstand schieten tegen de verandering en we vast willen blijven houden aan verouderde systemen omdat het onvoorspelbare en onzichtbare ons angstig maakt, is er een diepere crisis nodig om ons uit te nodigen om naar binnen te keren en het geloof in onszelf te herstellen. Dus ik ben nieuwsgierig hoe stormachtig onze herfst en winter gaat zijn en ik kijk uit naar de veranderingen die het zal brengen.

One Comment on “Wind van verandering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: